Pigmentové skvrny

Dá se s nimi vůbec něco dělat?

Možná na vás po létě vykouklo na pleti nepříjemné překvapení v podobě pigmentových skvrn. Může za to nadměrná a nerovnoměrná produkce melaninu, kterou ovlivňuje především UV záření, ale velkou roly v tom hrají také hormony, věk, nesprávné použití/ výběr produktů nebo i léky.

Prevence

Vždy je lepší, když hyperpigmentace vůbec nevzikne a proto je velmi důležitá prevence. Protože na vině je především UV záření, používejte každý den krémy s ochranným faktorem, který vaši pleť ochrání. Zařadit můžete i antioxidanty v podobě vitamínu C nebo Koenzymu Q10, ty se zase postarají o to, aby ochránily buňky kůže a minimalizovaly jejich poškození.

Typy hyperpigmentací

stařecké skvrny

Stařecké (sluneční) skvrny

Vznikají vlivem slunečního záření, kterému je kůže celý život vystavována. Důležitá je tedy hlavně prevence v podobě krému s ochranným faktorem a zařazením antioxidantů.

Melasma

Vzniká vlivem změny hladiny hormonů, nejčastěji při těhotenství nebo užíváním hormonální antikoncepce. I tady je hlavně důležitá ochrana před UV zářením v podobě SPF krémů a zbytečně pleť nevystavovat na slunci. V tomhle případě však hyperpigmentace většinou vymizí, jakmile se hormony zase vrátí do normálu.

melasma
protizánětlivé akné

Protizánětlivé akné

Vzniká při hojení kůže vlivem nějakého poranění, nešetrného zacházení s pokožkou, například hlavně po akné. Prevencí je opět ochrana před UV zářením, ale co je hlavní, tak vyhnout se rýpání a domácímu nešetrnému vymačkávání akné.

Jaké je tedy řešení?

Pokud se už nějaká skvrnka objevila, záleží i na její hloubce (zjistíte u dermatologa), může se tedy stát, že už nikdy úplně nezmizí. V takovém případě se dá dělat něco pro zmírnění nebo před jejím zhoršováním. Například: Chemický peeling, vitamín C, laser, kyselina mléčná a glykolová (například v toniku).